Blog


Zien doet geloven!

Geschreven op 2017-07-24 om 10:23
Laatst gewijzigd op 2018-06-08 om 16:05

‘Zien doet geloven’ lijkt zo’n spreekwoord waar geen speld is tussen te krijgen. Toch ben ik door een aantal gebeurtenissen aan de helderheid van deze spreekwoord zeer gaan twijfelen.

Ook al zijn het ‘slechts’ drie woorden met betekenis, als je de drie onafhankelijk van elkaar bekijkt kunnen ze heel verschillend worden geïnterpreteerd. Zoals bekend ziet ieder mens de wereld op zijn / haar eigen manier. Van de vele prikkels die er in een beeld zitten, pikt ieder die signalen op die op dat moment relevant zijn of lijken. Onbewust en in een ‘split second’. Dit betekent dat er van eenzelfde situatie vele verschillende beelden en indrukken kunnen ontstaan. Dus ‘zien’ is goed, maar betekent zeker niet dat allen die tegelijkertijd naar een ‘beeld’ kijken ook eenzelfde beeld hebben.

Het woord ‘doet’ is actief en suggereert dat er beweging ontstaat. Een beweging die een resultaat zal opleveren namelijk; geloof. Maar is dit ook werkelijk zo in de context van ‘zien doet geloven’? Is ‘doet’ hier juist niet iets wat in ons onderbewuste gebeurt. Een suggestie, een aanname en een eigen interpretatie van wat we ‘gezien’ hebben.

Dan hebben we ten slotte nog het woord ‘geloven’. Als er iets is dat heel persoonlijk is, dan is het wel het ‘geloven’ wat wij doen. Mijn ‘geloof’ is ongetwijfeld anders dan dat van jou, maar daarmee nog niet meer of minder waar (voor mij). Voor mij zit in het woord ’geloven’ juist heel veel onzekerheid. Dus iets wat ik geloof hoeft nog geen waarheid te zijn voor anderen.

Een mooi voorbeeld waardoor ik anders tegen de spreekwoord ben gaan aankijken is een voorval op een tennisbaan. Het is de gewoonte op een tennisvereniging om de baan waarop je speelt ‘af te hangen’. Zo komt iedereen aan spelen toe en komt niemand te kort. Alle banen zijn gevuld en er is 1 team meer dan er banen zijn. Als er nu een wisseling plaatsvindt die onreglementair lijkt, maar in onderling overleg is afgesproken en geen ander team schade berokkend, kan dit toch zo worden gezien. Zonder de juiste uitleg geeft dit dus wrijving, onjuiste interpretatie en een gevoel van onrecht.

Waar ‘zien doet geloven’ goed tot zijn recht komt is als cijfers een rol spelen. Bijvoorbeeld de hoogte van een bonus die wordt uitgekeerd bij het doen van een aankoop. Een mogelijkheid die onze oplossing Qlik2Shop biedt. En hierbij geldt hoe sneller getoond kan worden dat er een bonus wordt toegekend, hoe groter het geloof is dat het systeem werkt. Het echte ‘geloof’ ontstaat als de verkregen bonus ook nog kan worden uitbetaald op een eigen rekening naar keuze. Daarmee krijgt ‘zien doet geloven’ de betekenis zoals het vaak bedoeld wordt; het ‘geloven’ is nu waarheid geworden, want ik heb het zelf gezien! Een mooie basis voor vertrouwen.

Mooie dag. Al geloof ik dat het gaat regen, maar dat moet ik eerst nog maar eens zien.

Marius ;-) 


Sluiten Wij gebruiken cookies
Melding sluiten