Blog


Wordt ‘mei 2020’ erop of eronder?

Geschreven op 2020-04-07 om 10:42


Ik schrijf niet vaak een wat uitgebreider bericht voor sociaal media kanalen. Toch werd ik van het weekend zo getriggerd dat ik me nu niet kan bedwingen om jullie een vraag voor te leggen. Dus ik hoop dat je dit iets langere bericht met aandacht wilt lezen en ik ben erg benieuwd naar je antwoord. En deel dit bericht gerust!

De trigger was een uitspraak gedaan door Hans Biesheuvel, één van de oprichters van Ondernemend Nederland (ONL). Hans heeft heel veel kennis van en over de ondernemers van Nederland en wordt ook regelmatig om advies gevraagd door onze overheid.

Hij gaf aan dat de maand mei een cruciale maand gaat worden voor veel van de ondernemers en werknemers. We krijgen namelijk in mei ons vakantiegeld en die dubbele uitgave kan veel ondernemers, en dus ook werknemers, wel eens de kop kosten. Ik dacht “Het moet niet gekker worden. Dat mag toch niet gaan gebeuren! Wat kan ik hieraan bijdragen?”

In deze onzekere tijd weten we elkaar gelukkig vaak te vinden. Corona moet worden overwonnen en mensen die het hebben moeten alle zorg krijgen om het te overwinnen. Tegen elke prijs! Geen discussies over hoeveel een leven waard is en gezamenlijk een ‘strijd’ leveren om Corona Nederland en de wereld uit te krijgen.

We worden momenteel grotendeels door angst gedreven. Angst voor onze gezondheid, die van onze dierbaren, de huidige onzekerheid en angst over onze toekomst. We hebben die gezamenlijke toekomst in eigen handen door ook de kansen te zien. Dus nu ondersteuning bieden aan onze gezondheidszorg en ook met optimisme naar de toekomst, nu nadenken over onze economie.

Er zijn diverse ‘weeffouten’ boven water gekomen die absoluut moeten worden hersteld na deze Corona ‘crisis’. Weeffouten zoals het niet betalen van de reële prijs voor producten en diensten. ZZP-ers moeten vaak een te laag uurtarief vragen, waarin geen pensioen of verzekeringen worden meegerekend. Eigenlijk een absurde situatie. Er is vaak geen of te beperkte (privé) spaarpot. Er ontbreek vaak een ondernemersreserve om bij tegenslag minimaal 3 maanden zelfstandig op te vangen. Dit was toch het eerste dat ik leerde toen ik in 2004 zelfstandig ondernemer werd. En het vakantiegeld zijn we gaan zien als vast inkomen.

Wat ik als 1 april grap zag langskomen, kwam weer bij me naar boven. Wat nu als (een groot deel van) de beroepsbevolking zou afzien van het vakantiegeld? Natuurlijk niet iedereen. De mensen met een kleine beurs zoals bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering en anderen waar juist tijdens deze ‘crisis’ een extra beroep op wordt gedaan, moeten we daar misschien buiten houden. Mogelijk zijn er nog meer groepen te bedenken.

Maar als de draagkrachtigen in onze beroepsbevolking (zo’n 6 miljoen mensen) dat zouden doen brengen we zo’n 9 miljard euro bij elkaar om juist nu niet alleen onze gezondheid solidair te beschermen, maar ook onze toekomstige economie. Het is in ieder geval iets waartoe ik bereid ben! Door NU te handelen behouden bedrijven mogelijk hun bestaansrecht en daarmee de werknemers in die bedrijven uitzicht op een baan en inkomen. Zo voorkomen we mogelijk allerlei belastingverhogingen om de ‘boel’ straks te herstellen. Ik weet dat er al prachtige initiatieven zijn van werknemers die dit al aan hun eigen werkgever hebben voorgesteld. Prachtig hoe er wordt meegedacht.

Dus mijn vraag is: Zou jij bereid zijn om je vakantiegeld dit jaar in te leveren om daarmee onze economie te ondersteunen en in die zin een mogelijk mooiere gezamenlijke toekomst tegemoet te gaan?

Ik ben heel benieuwd naar je antwoord en mogelijke alternatieven die je hiervoor in gedachten hebt.

Dank voor het lezen en groet, Marius van Vlijmen

P.S. Ook nieuwsgierig wat anderen van dit idee vinden? Deel dit bericht gerust en vraag hen naar hun antwoord en gedachten hierover.

#vakantiegeldnuevenniet #eenmooietoekomst #solidair #samenkomenweerwel #verniewdeeconomie #HWMIK #HelpWatMoetIkKiezen #ikdoemee 


Sluiten Wij gebruiken cookies
Melding sluiten