Blog


Toekomstvisioen omgaan met digitale identiteit

Geschreven op 2018-08-07 om 17:58
Laatst gewijzigd op 2018-09-27 om 14:58

Ik was altijd onder de indruk van de tekeningen van Robbert en Rudolf Das (geboren 1929) die op basis van beperkte info prachtige illustraties konden maken van hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.


In navolging van Robbert en Rudolf ga ik  hier eens proberen te schetsen hoe onze digitale toekomst eruit kan zien.

Ik ga naar de sportschool. Op basis van gezichtsherkenning gaat het poortje open.

Mijn zoon koopt een krat bier bij de supermarkt. Voor deze aankoop moet de kassière checken of hij  al boven de 18 is. De kassiere vraagt of hij even in de camera wil kijken. Er gaat een lichtje op groen en het afrekenen kan doorgaan.

Ik ben op vakantie en wil een auto huren. Ook weer op basis van gezichtsherkenning weet de verhuurder dat ik een geldig rijbewijs heb, en krijgt hij de benodigde naams- en adresgegevens. Voordat de gegevens worden vrijgegeven moet ik nog even in mijn mobiel middels een app op akkoord drukken. Dit komt omdat ik deze beveiliging zelf zo heb ingesteld.

Nu wil mijn schoondochter een auto huren. Zij draagt een boerka. De gezichtsherkenning werkt niet. Zij kan het met een vingerafdruk doen. Als deze vingerafdrukken het laten afweten omdat zij de kozijnen heeft geschuurd, kan zij als laatste middel middels haar Digid haar identiteit aantonen, en kan alsnog de auto huren.

Ik ga solliciteren. De beoogde werkgever wil weten wie ik ben en welke diploma’s en vaardigheden ik heb. Ik geef hem via mijn app toestemming om de gevraagde gegevens in te zien.

Ik wil een huis kopen en ga voor de hypotheker. Middels gezichtsherkenning krijgt de hypotheker mijn adresgegevens, telefoon, belasting jaaropgave van 2017, mijn BSN nummer, mijn banksaldo, mijn huwelijkse staat. Dit ook weer pas nadat ik op mijn mobiel daarvoor toestemming heb gegeven.

Ik ontmoet iemand op een congres. We willen contactgegevens uitwisselen. Hij scant met zijn mobiel mijn gezicht. Op mijn mobiel komt een melding: Alex de Bruin zou graag je contactgegevens hebben. Welke gegevens wil je hem toezenden? Ik vink aan: naam, emailadres en telefoonnummer.

Waar komen die gegevens vandaan? Vanuit mijn ‘wallet’. Hoe komen die gegevens in mijn wallet? Sommige gegevens zoals email adres en telefoonnummer heb ik er zelf ingezet. De overige gegevens worden daarvoor door bevoegde instanties ingezet. (CBR, Overheid, DUO, mijn bank, etc. ) Deze gegevens hebben dragen het keurmerk ‘gevalideerd’.
Omdat de validatie decentraal is opgeslagen, (blockchain, daar is ie weer) kan er door meerdere partijen gechecked worden of er niet met de gegevens gesjoemeld is.

Is deze toekomst ver weg? Ik denk het niet. Technisch kunnen we het allemaal aan. Alle benodigde componenten bestaan al.

Willen we zo’n toekomst wel? Het scheelt in ieder geval veel tijd en rompslomp. Daarnaast is het privacy vriendelijk, omdat je niet meer gegevens vrijgeeft dan strikt noodzakelijk. Denk aan de drankverkoop. Ik hoef nu niet een ID te laten zien waar ook mijn naam en BSN op staat. Dus ja, ik denk dat dit een goede stap voorwaarts is.

Als dit een goed idee is, waarom doen we dit dan niet? Dat is lastig, want wie moet dit doen? Omdat dit zoveel partijen raakt, en geen enkele partij zal hiervoor als eerste de verantwoordelijkheid willen nemen, ben ik toch bang dat hiervoor de Overheid de aangewezen partij is.
En dat kan dan wel even gaan duren, we zijn immers geen Estland.

Peter van Veen, 7 augustus 2018 


Sluiten Wij gebruiken cookies
Melding sluiten