Blog


Als je er niet voor betaalt ben je zelf het product…

Geschreven op 2018-07-23 om 09:58
Laatst gewijzigd op 2018-07-27 om 13:33

Onze EU commissaris Margrethe Vestager heeft Google een boete opgelegd van 4.3 miljard euro.
Reden: monopolie en oneerlijke concurrentie. Bij de zoekresultaten worden Google shopping en andere dik betalenden bevoordeeld. Of erger, de anderen worden helemaal niet getoond.
Is deze boete terecht? Heel veel Google producten (Android, Chrome etc) zijn gratis. Ergens moet het geld toch worden terugverdiend natuurlijk. Voor Facebook, Whatsapp en andere gratis diensten geldt hetzelfde. Als iets gratis is, zijn we zelf het product. Wij, de gebruikers leveren het geld op. Het is niet te overzien welke macht deze gratis diensten over ons hebben. Wij baseren onze beslissingen op de info die wij krijgen. Als een ander bepaalt welke info tot ons komt, nemen deze ander in wezen ONZE beslissing. Zo kan een heel volk gemanipuleerd worden en kunnen verstrekkende beslissingen beinvloed worden, bijvoorbeeld een Brexit. Op wat voor informatie is deze beslissing nu genomen? Zouden de Engelsen met de kennis van nu dezelfde beslissing nemen?

Het is allemaal dun ijs. We kunnen wel concluderen dat de grootste van deze gratis aanbieders in de U.S.  huizen, en dat daarmee U.S. een dikke vinger in de pap heeft wat hier gebeurd. Een beetje verstoord door Russische hackers, dat wel.

Het lijkt me hoog tijd dat Europa met een alternatief komt wat betreft besturingssystemen, browsers zoekmachines etc. Zolang we dat niet doen worden we compleet uitgelachen. Het kost geld, maar zoals al eerder is beweerd: als we ervoor betalen zijn we niet langer zelf het product. En het geld dat Margrethe van Google eist, is een mooi begin.

Peter van Veen 


Sluiten Wij gebruiken cookies
Melding sluiten