Blog


PDM en ROG - Wen er maar vast aan!

Geschreven op 2018-07-12 om 22:31
Laatst gewijzigd op 2018-07-23 om 09:59

Bij alle DLA’s (Drie Letterige Afkortingen) die je regelmatig om de oren krijgt komen er een paar bij:
PDM (Personal DataManager)  en ROG (Regie op Gegevens).
Kende je ze al? Het gaat over privacy, dat voel je al aan.

Door de oprukkende digitalisering en vooral ook door de opwinding die de privacywetten AVG en PSD2 (de privacy regelgeving voor banken) komen er steeds meer initiatieven om de burger zelf het stuur in handen te laten nemen als het over privacy gaat. Zit de burger hierop te wachten? Daar zijn al de nodige onderzoeken over gedaan. Zie onder:

De burger vindt het dus een prima idee om zelf de regie en het monitoren van zijn gegevens op zich te nemen.
Nu is de vraag waarom ideeën die als ‘zeer goed’ worden bestempeld in de 3 jaar tijd na de enquête nog niet zijn verwezenlijkt, Ik vermoed dat het volgende aan de hand is: 

-    We vinden het wel een goed idee, maar niet erg belangrijk. We willen wel onze privacy, maar het moet ook wel erg gemakkelijk gaan anders doen we er niets aan.

-    Er zijn wel oplossingen gebouwd, hier is iAddress er één van, maar organisaties en bedrijven durven hier niet op aan te sluiten.

Dit laatste lijkt merkwaardig. De organisaties verliezen nu geld door de kosten die ze maken door de AVG en door de moeite die ze moeten doen om hun klantgegevens actueel te houden.
Er moeten natuurlijk ook kosten gemaakt worden om aan te sluiten op een PDM, maar men wacht nog op een standaard. Op welke PDM moeten ze aansluiten?

De kat wordt nog even uit de boom gekeken dus, zowel door de burger als door de organisaties. Wie doorbreekt deze impasse? Ik ben toch bang dat de overheid hier het voortouw moet nemen, naar het voorbeeld van Estland.
En nu het goede nieuws: ze zijn ermee bezig. Zie https://www.digitaleoverheid.nl/beleid/regie-op-gegevens/,  ofwel ROG. Als je wilt weten wat je allemaal te wachten staat is het de moeite waard om dit door te lezen!

Peter van Veen 


Sluiten Wij gebruiken cookies
Melding sluiten