Blog


Scheiden doet Privacy inbreuk vermijden

Geschreven op 2018-06-24 om 14:52
Laatst gewijzigd op 2018-07-26 om 14:00

‘Scheiden’ heeft een negatieve klank. Scheiden doet lijden. Toch kan het ook positief zijn, bijvoorbeeld kaf van koren scheiden, of kerk en staat.  Hoe kom ik op dit onderwerp? Tussen de vele AVG grap-appjes stond er eentje: 

AUTORITEIT PERSOONSGEGEVENS SLAAT GROOT ALARM.
BOEKEN OPGEDOKEN MET NAMEN, ADRESSEN EN TELEFOONNUMMERS.

Hiermee werd gedoeld op telefoonboeken. Over telefoonboeken deden en doen we nog niet erg spastisch. Waarom? Er zitten geen profiel- proces-,  medische gegevens tussen. Daarom vinden het net zo min erg als je naam op je voordeur. De gegevens zijn ‘gescheiden’.

Hoe erg zou het zijn als alle medische gegevens van het ziekenhuis op straat liggen, maar er zit geen leesbare koppeling naar personen tussen? Misschien is het zonde van de wetenschappelijke waarde, maar Autoriteit Persoonsgegevens zal geen actie ondernemen.

Het scheiden van adresgegevens van de overige gegevens is het adagium van iAddress Qlik2 sinds 2005. Operationeel sinds 2008. Wij bieden dit aan consumenten en bedrijven aan. Toch vinden wij nauwelijks weerklank en blijven een roepende in de woestijn. Hoe komt dit? Ten eerste: Bedrijven beschouwen hun klantgegevens als hun grootste bezit en willen deze goudklomp het liefst onder hun eigen matras bewaren. En dat terwijl deze goudklomp niet eens hun eigendom is, maar van de personen zelf. Ten tweede zitten ze vaak met verouderde systemen (legacy) en is het best een inspanning om deze gegevens te scheiden. Waarschijnlijk moeten ze eerst een hack ondervinden voordat ze in actie gaan komen. Dan hebben ze nog de keuze of ze de gescheiden persoonsgegevens zelf gaan opslaan (andere locatie en server) of dat ze dit outsourcen aan partijen als iAddress Qlik2. Het grootste voordeel van de laatste optie is dat het beheer van de persoonsgegevens dan ook daar komt te liggen. En door wie laat iAddress Qlik2 het beheer doen? Juist, door de eigenaar zelf. Die houdt daarmee gelijk de controle over zijn gegevens. In een superveilige omgeving. En stel, STEL dat iAddress Qlik2 toch gehackt wordt, wat heeft de hacker dan? Juist, een telefoonboek.  


Sluiten Wij gebruiken cookies
Melding sluiten